Sinds woensdag 4 november staat een nieuw kunstwerk op Knowledge Mile Park; De Solar Powered Door (to Nothingness) van de kunstenaar David Smithson. Het kunstwerk vindt haar oorsprong in 2011, toen Smithson geïrriteerd was dat de kunstwereld en daarmee ook hijzelf, nog zo ontzettend weinig deed met wat er gebeurde in de natuur. “De wereld verandert, duurzaamheid is hét onderwerp, maar in de kunst merkte ik daar nog maar weinig van. Daarom besloot ik mij te richten op duurzaamheid onder de aandacht brengen middels mijn kunstwerken.”, aldus Smithson. Zijn eerste grote duurzaamheidsproject was het nieuwe museum in Zagreb; een compleet nieuw gebouw gemaakt van beton, een ‘energy disaster’. Tijdens dit project maakte hij vijf deuren volledig van hout om een statement te maken dat hout prima geïntegreerd kon worden in een high tech omgeving. Terwijl hij werkte aan deze deuren kwam hij op het idee dat het leuk zou zijn om een deur te hebben die volledig los zou staan van alles. “Just standing somewhere opening and closing in nothing.” Dat was het begin van de Solar Powered Door (to Nothingness). In de loop der jaren heeft de deur op verschillende plekken gestaan en is steeds verder doorontwikkeld.

Bij Knowledge Mile Park krijgt de Solar Powered Door (to Nothingness) haar uiteindelijke bestemming. Smithson: “Ik ben erg blij dat de deur onderdeel wordt van zo’n mooi project van vergroening en verduurzaming. Het zal niet voor iedereen tot de verbeelding spreken, maar wanneer het aanspreekt kan het tot filosofische gedachten leiden. Ik hoop dat het mensen aan het denken zet. Allereerst op het gebied van het hergebruiken van energie, hoe gebruiken we onze energie en gaan we er goed mee om? Aan de andere kant hoop ik dat de absolute nonsens van een deur in het niks, tot de verbeelding spreekt. Is het een deur in het niks of juist een deur naar een andere dimensie, naar een andere wereld, een deur de toekomst in. Stap je door de deur dan zet je een stap in de toekomst. Wat doet dat met je en hoe kijk je dan naar de wereld. Dat is vooral het filosofische om misschien zelf het spirituele effect dat het kunstwerk teweeg kan brengen. Ik ben heel benieuwd hoe de mensen in Amsterdam gaan reageren op het kunstwerk.”

De structuur bestaat uit een metalen deuropening op een sokkel en is aan beide zijden bedekt met zonnepanelen. Als een persoon de deur nadert, gaat deze langzaam open en leidt de persoon het onbekende binnen. Stadsdeel bestuurder Ivar Manuel: “een grote Matrix-achtige deur waar je vanaf woensdag zomaar tegenaan kan lopen op de Wibautstraat, dat zal de Amsterdammer opvallen! Het Kunstwerk vraagt aandacht voor duurzaamheid en is daarom bij uitstek een symbool dat past bij de ontwikkelingen van Knowlegde Mile Park.”

De deur is geplaatst op de Wibautstraat, voor het gebouw van de Reclassering. “We zijn zeer vereerd dat dit bijzondere en betekenisvolle kunstwerk een plaats krijgt voor het pand van Reclassering Nederland aan de Wibautstraat. Onze deur is voor cliënten ook vaak een deur naar het onbekende. En hopelijk naar een nieuwe dimensie van hun leven. Reclassering Nederland draagt bij aan de veiligheid van de samenleving door het voorkomen van criminaliteit en het terugdringen van recidive. Dat doen we door risico’s zoveel mogelijk te beheersen en de dader of verdachte te stimuleren zijn of haar gedrag te veranderen. Reclassering Nederland ondersteunt daders en verdachten bij de stap naar een andere toekomst. Het aanwakkeren van motivatie, maken van verantwoorde keuzes en zelfreflectie maken deel uit van ons werk. Het kunstwerk The solar powered door (to nothingness) van David Smithson is hier een prachtig symbool voor.

Tevens past het werk van de heer Smithson bij ook bij onze visie op duurzaamheid en vergroening van de stedelijke omgeving. De afgelopen tijd hebben we groen voor de deur geplant en zonnepanelen aangeschaft voor op het dak. Een deur die op zonne-energie werkt, past hier helemaal bij.

We hopen dat we veel cliënten, collega’s en voorbijgangers – hier op de Wibautstraat- op duurzame wijze de stap naar het onbekende gaan maken!

Benieuwd hoe het kunstwerk en in het echt uitziet, of wil jij ook een stap nemen in de toekomst? Je kunt het kunstwerk bekijken op de Wibautstraat voor het gebouw van de Reclassering op nr. 12