Stappenplannen

Door de twee stappenplannen te volgen, kunt u zelf een geveltuin of groene gevel realiseren en planten kiezen die goed bij uw situatie passen. Elke (woon)situatie en omgeving is namelijk anders, waardoor het belangrijk is om de plaats en de plant op elkaar af te stemmen.

Het eerste stappenplan helpt u bij uw keuze en het realiseren van de geveltuin of groene gevel.

Stappen voor een geveltuin of groene gevel

Download catalogus

Stappen voor beplanting

Het tweede stappenplan helpt u bij het kiezen van planten voor uw situatie. Door veel verschillende typen groen te gebruiken, kunt u de seizoenen in de stad beleven in uw eigen gevel(tuin). Voor dieren zijn de seizoenen van belang voor de voedselvoorziening, schuil- en nestelmogelijkheden. Een grote diversiteit aan heesters, vaste planten en bollen, vergroot de belevingswaarde en biodiversiteit het hele jaar door.

Divers groen is verder belangrijk voor een evenwichtig beeld, een sterke, veerkrachtige, onderhoudsarme en duurzame geveltuin. Welk formaat groen u toe kunt passen is bij voorbeeld afhankelijk van de indeling van de gevel, zoals de positie van ramen en deuren.

Stappen voor beplanting

Nu is het tijd om planten te kiezen. Of u nu een stuik of bol wilt, u vindt de opties in de plantenlijst op pagina 10. Het is belangrijk om er rekening mee te houden dat niet alle planten naast elkaar kunnen leven in de grond. Voor een duurzaam en gebalanceerd beplantingsplan, werkt u van groot naar klein. Kortom: u begint met de bomen en struiken. Daarna gaat u aan de slag met kruidachtigen, zoals vaste planten, grassen, bollen en knollen, en varens. U kiest zelf de balans tussen grote en kleine planten.

Wist u dat planten regenwater opvangen? Dat scheelt natte voeten of een ondergelopen kelder.
Lees meer over een Rainproof geveltuin.

Voor een groene gevel kunt u subsidie aanvragen bij uw stadsdeel. Bekijk de subsidiepagina.