Woensdag 4 december was het zover: onder een strakblauwe lucht werd de realisatie van het nieuwe President Steynplantsoen afgetrapt. Het plantsoen was toe aan vernieuwing. Na de gezamenlijke ontwerpfase is het nu tijd voor de uitvoering. 18 november ging de eerste schop in de grond en eind december is het vernieuwde plantsoen gereed. Tijdens de feestelijke opening plantte de stadsdeelbestuurder uit Oost Rick Vermin de eerste boom.

Vruchtbare samenwerking

Vijf jaar geleden zijn er 35 kastanjebomen weggehaald bij het President Steynplantsoen. Van de herinrichting kwam het destijds niet. Wat komt er in de plaats van de gekapte kastanjes? De bewoners maakten zich hard voor nieuw groen.

Buurtplatform Transvaal zet zich als actieve bewonersgroep in voor de leefbaarheid van de Transvaalbuurt. Zij gingen in gesprek met Stadsdeel Oost. Knowledge Mile Park sloot aan voor het ontwerp: hoe krijgen we het President Steynplantsoen mooi groen?

18 november 2019 was het eindelijk zo ver.

Tijdens de opening spreekt een bewoner tevreden: “Eerder dachten we ‘nou, dat moeten we nog maar eens zien’. Nu staan we hier en zien we het.”

Foto: Benny van der Plank

Meedenken over de openbare ruimte

Het vernieuwde President Steynplatsoen is in samenwerking tot stand gekomen. Knowledge Mile Park en de bewoners hebben  de krachten gebundeld om tot het ontwerp te komen. De bewoners zijn tenslotte de gebuikersexpert van het gebied.

Samen stelden ze de vragen: wat zijn geschikte bomen en planten, zowel voor mens als dier? Welke struiken kunnen goed en wat willen we aan speeltoestellen en bankjes? En ook: wat voldoet aan onze wensen en wat niet? Download het ontwerp.

Uiteindelijk is er gekozen voor   diversiteit: van een honingboom naar ecologische haag en speeltoestellen van natuurlijk hout.

Ziet u ook kansen?

Ook vergroenen in uw buurt? U kunt bij Knowledge Mile Park een groene gevel aanvragen, maar ook advies voor het vergroenen van de openbare ruimte. Kijk voor de mogelijkheden bij onze subsidies.

Want zoals stadsdeelbestuurder Rick Vermin sprak tijdens de opening: “Hoe meer bomen, hoe beter.”