Project omschrijving

Sinds 2019 siert een prachtige groene gevel de Baxter Building in stadsdeel Centrum. In samenwerking met zusterbedrijf Green Value Creation, Baxter Building, de gemeente en het Knowledge Mile Park heeft Green City Buzz in de week van 10 december 2018 een gevelborder aangelegd die drie keer zo breed en dubbel zo diep is als de gemiddelde geveltuin in Amsterdam. De border siert de hele gevel van het hoekpand en een aantal aangrenzende monumenten van dezelfde eigenaar.

Unieke geveltuin

80 meter lang, 1,20 meter breed en 60 centimeter diep is de gevelborder. Dat maakt hem uniek in de stad. De aanleiding voor dit project is het doel van Stichting Green City Buzz om de stad technisch, esthetisch en milieukundig écht goed te vergroenen. Vaak wordt stadsgroen niet in de volle grond maar in bakken geplant, wat niets toevoegt aan de regenwaterbestendigheid van de stad. Ook wordt er vaak standaardbeplanting gekozen, die in de wintermaanden al helemaal niet meer interessant is om naar te kijken. Klimgroen wordt daarnaast vaak vermeden, omdat het – meestal onterecht – als schadelijk voor gevels wordt beschouwd. Deze gevelborder is een showcase van hoe het óók kan: regenwaterbestendig, duurzaam en het hele jaar spannend.

Duurzame regenwaterbuffer

Voor de border is een laag van 60 centimeter diep afgegraven en gevuld met onkruidvrije en verrijkte aarde. De grond van de gemiddelde geveltuin in Amsterdam reikt maar tot 30 centimeter en bestaat daaronder uit zand, dat regenwater veel sneller in het grondwater laat zakken. Niet alleen geeft diepere grond de planten de beste start, ook geeft dit ruimte voor gezond bodemleven, waardoor een ecosysteem ontstaat. Omdat de border significant breder, dieper en langer is dan gebruikelijk en daarnaast vanaf de aanleg dicht beplant is, heeft hij een heel grote waterbergingscapaciteit.

Ook meedoen?

Enthousiast geworden? Ook u kunt Amsterdam een beetje meer groen en duurzaam maken. Via simpele stappen omschreven op de pagina voor geveltuin ontdekt u hoe u zelf mee kunt doen.

Knowledge Mile Park - groene gevels, groene daken, geveltuinen