Project omschrijving

Het verticaal groen van Eigen Haard

Woningbouwcorporatie Eigen Haard heeft samengewerkt met Stadsdeel Oost om een indrukwekkende groene gevel aan het Knowledge Mile Park. Wij spreken initiatiefneemster Fifine Kist. 

De eerste stap naar een een groene stadsstraat

Fifine Kist werkt bij de Reinwardt Academie en wandelt dagelijks over de Wibaut-as. Fifine: “De Knowledge Mile is bij mij om de hoek. Ze zijn bezig met thema’s die ik zelf ook heel belangrijk vindt. Met name innovatie, onderzoek en duurzaamheid spreken mij aan. Vanaf het begin ben ik bij de Knowledge Mile betrokken, onder andere door de zogenaamde ‘morning meet-ups’ te bezoeken. Het is inspirerend, goed om mensen uit het netwerk te ontmoeten en afspraken te kunnen maken. Knowledge Mile Park staat voor vergroening en verduurzaming. Waarbij meer mogelijk is in combinatie met nieuwe technologie. De nieuwe groene gevel is een prachtvoorbeeld.”

Transformatie

De kale straathoek is getransformeerd tot grote groene gevel door middel van verticaal groen. Fifine: “Ik woon om de hoek , in de Ruyschstraat, een straat zonder bomen. Dat geeft een kaal en grijs aanzicht. Een beetje groen in deze omgeving maakt al een enorm verschil voor de woonomgeving. Kleine beetjes bij elkaar verbeteren het totaal aanzienlijk. Wie wordt nou niet blij van verzorgd groen?

We kunnen helaas geen bomen planten in verband met kabels en leidingen. Wat doe je dan? Ik ben op zoek gegaan naar de mogelijkheden, zo ook inspiratie opgedaan van verticaal groen uit het buitenland. Op de hoek van een gebouw valt het goed op. Een van de geschikte hoeken aan de Knowledge Mile bleek van woningbouwcorporatie Eigen Haard te zijn, dus daar klopte ik aan.”

Samenwerking

Nina van der Louw werkt op de afdeling Woonservice van Eigen Haard en gaat voor het verbeteren van de leefomgeving. Toen Fifine het wijkkantoor van Eigen Haard bezocht, heeft Nina zich van begin tot eind ingezet voor de realisatie. Nina: “Voor mij gaat het om leefklimaat en de behoeften van de bewoner. Als ik zo’n mooi initiatief ontvang om de omgeving te verbeteren, wil ik helpen. We hebben een plan laten opstellen door een expert in verticaal groen: hoe komt de geveltuin eruit te zien en wat gaat het kosten? Samen met de gemeente hebben we gekeken naar de mogelijkheden: wat kan er mag er op straat? Ook de HvA heeft bijgedragen. Studenten hebben onderzocht welke bijdrage groen levert aan de Wibaut-as. Met een gedegen plan onder de arm heb ik uit verschillende potjes het geld ingezameld. Wat een prachtige prestatie om deze week de gevel aangelegd te zien worden.”

Fifine: “Vandaag was het dan zover. Geweldig om het initiatief gerealiseerd te zien worden. Toen ik langsliep, hing er een enthousiaste bewoonster uit het raam om de gevel van dichtbij te kunnen bewonderen. Hier gaan nog veel mensen plezier van hebben!”

Foto: Benny van der Plank