Project omschrijving

Het Weesperwoud is een initatief van het Facilitair Bureau van de gemeente Amsterdam. De voormalig versteende fietsenstalling van het kantoor op de Weesperstraat 113 is getransformeerd tot een prachtige groene geveltuin, gevel en ‘achtertuin’ waarin volop aandacht is besteed aan de biodiversiteit in de stad.

Het idee

Ambtenaren van de gemeente Amsterdam kunnen voortaan een luchtje scheppen in een tuin achter het pand op het eigen terrein dat eerder werd gebruikt als parkeerplaats voor auto’s en fietsen . Omdat de riolering was gesprongen werd een deel van het parkeerterrein afgegraven. Het riool is gerepareerd, maar het asfalt maakt plaats voor een kleurrijke tuin met bankjes. De tuin met de naam Weesperwoud wordt uiteindelijk circa 600 vierkante meter groot en er staan veel verschillende bloemen en planten in. Initiatiefnemer – samen met Daan Heijnis van Green Office – en directeur Facilitair Bureau Mariëtte Dol:  “De Weesperstraat 113 is klimatologisch een moeilijk gebouw. Er kan geen raam open.  En buiten is er weinig anders in de omgeving behalve beton en asfalt. Daarom is het heel fijn als je het pand even uit kan gaan en in een natuurlijke omgeving kunt zijn.”

Ook voor buurtbewoners?

Het Weesperwoud is vooralsnog alleen bedoeld voor collega’s van de gemeente Amsterdam. In een tweede fase wordt het hele parkeerterrein verder vergroend. Dan krijg je een veel grotere binnentuin, maar die is nog steeds alleen toegankelijk voor de werknemers. De derde fase bestaat uit het plan om de buurt erbij te betrekken. Dat betekent dat de ook buurtbewoners gebruik mogen maken van de tuin. Dit plan wordt in februari onderzocht.