Project omschrijving

Lange tijd stond de Knowledge Mile bekend als vergrijsd en vervuild gebied. Wie echter nu een bezoek brengt aan het gebied, ziet dat dit niet langer het geval is. De BIZ, de gemeente, ondernemingen uit de buurt en bewoners zetten zich volop in om een groene en duurzame stadsstraat te creëren. Een mooi voorbeeld hiervan is het groene terras van Restaurant Stek aan de Wibautstraat 95. Mede-eigenaar Liselotte Ouwerling vertelt over de totstandkoming hiervan.

Het enthousiasme van Restaurant Stek voor extra vergroening werd aangewakkerd tijdens de horecabijeenkomst over het Knowledge Mile terrassenplan in augustus 2019. Samen met horecaondernemers, Gemeente Amsterdam (waaronder stadsdeelbestuurders vanuit Centrum en Oost) en een beplantingsexpert werden hier de mogelijkheden van een groen terras besproken en werden alle wensen opgehaald. Toen het definitieve terrassenplan Knowledge Mile Park begin dit jaar gepresenteerd werd, kon Stek direct aan de slag met vergroening.

“Zes jaar geleden was de Knowledge Mile, maar ook ons terras, een stuk kaler en ongezelliger,” vertelt Liselotte. “Daarom moedigen we de groene plannen van de Knowledge Mile en het Knowledge Mile Park ontzettend aan.” Daarna planden eigenaren Liselotte en Harriet een gesprek in met onze groenontwerper en -adviseur Sanne Horn. “Zij maakte een gratis groenplan voor ons, wij bestelden alle benodigdheden, zoals de bekabeling en planten, en de gemeente legde de geveltuin aan.”

Met hulp van de gemeente, de Knowledge Mile BIZ, de pandeigenaar en Sanne en de hovenier werd het definitieve terras twee weken geleden opgeleverd. “We waren erg blij met de faciliterende rol van de BIZ en het Knowledge Mile Park,” licht Liselotte toe. “De drempel is namelijk best hoog als je dit zelf wil oppakken. Maar zodra je de kennis en middelen aangereikt krijgt, maakt dat het een stuk makkelijker.”
Liselotte en Harriet zijn ontzettend tevreden met het eindresultaat. “Een groen, gezellig terras trekt nu eenmaal mensen aan,” zegt Liselotte. “Daarnaast hebben we nu een terras dat, dankzij het groen, de parasols en de heaters, ook in de winter gebruikt kan worden.” Als Liselotte gevraagd wordt wat ze wil meegeven aan andere ondernemers die vergroening nog overwegen, antwoord ze resoluut. “Ik zou zeggen: haak gewoon aan en laat Sanne langskomen voor een op maat gemaakt plan!”

Knowledge Mile Park is begonnen als een idee vanuit de Knowledge Mile, het innovatiedistrict in het hart van Amsterdam. Door samen panden, straten en pleinen te verbeteren realiseren we een groene en duurzame stadsstraat van de IJtunnel tot en met het Amstelplein. De gemeente Amsterdam en Knowledge Mile BIZ werken samen als leadpartners samen met bewoners en ondernemers aan de realisatie van Knowledge Mile Park in 2025, het jaar waarin de stad 750 jaar bestaat. Wil je hier ook over meedenken en aan meedoen? Dat kan! Kijk eens op https://knowledgemilepark.nl/ voor meer informatie.