Project omschrijving

Halverwege de Wibautstraat prijkt het Volkshotel, een voormalig kantoorgebouw, omgetoverd tot een hotel met veel groen. Bíj de bouw in 2014 hadden we op de 7e verdieping al een groen dak gerealiseerd’ vertelt Peter Mooij van het Volkshotel. ‘Dit dak was alleen niet goed aangelegd, dus toe aan vernieuwing. We vinden het belangrijk dat onze gasten, maar ook de buurtbewoners een mooie groene omgeving ervaren, dus hebben we toen meteen gekeken hoe we nog verder konden vergroenen.’ Samen met Knowledge Mile Park en De Gezonde Stad is het Volkshotel omgetoverd tot een groene oase.

Van dak tot terras

Op het hele terrein van het Volkshotel is groen aangebracht. Naast het vernieuwde dak op de 7e verdieping is de patio volledig gevuld met aarde, waar nu allerlei planten groeien. Er zijn grote plantenbakken op het terras met bomen, planten en grassen en langs de schuttingen groeit klimgroen. De vergroening gaat echter verder dan hun eigen terrein. Onlangs is de gevel aan de Gijsbrecht van Amstel, het naastgelegen pand, in samenspraak met de bewoner vergroend. De gevel die voorheen, vervuild met graffiti, een doorn in het oog van de voorbijganger was, kleurt nu groen.

Goede samenwerking

‘De wens om verder te vergroenen lag er al. Het kwam dan ook goed uit dat De Gezonde Stad, aangespoord door de organisatie van Knowledge Mile Park, contact met ons opnam over de mogelijkheden voor vergroening. Zij hebben ons goed geadviseerd over de mogelijkheden.’, aldus Peter Mooij. ‘We zijn erg blij met het resultaat en ook de reacties uit de buurt en van onze gasten zijn erg positief.’

Knowledge Mile Park

Knowledge Mile Park is niet zomaar een park op een van tevoren bedachte locatie. Het is begonnen als idee vanuit de Knowledge Mile, het innovatiedistrict in het hart van Amsterdam. Kennis, mensen en talent komen hier samen om de omgeving groener, duurzamer en leefbaarder te maken. De Gemeente Amsterdam en BIZ Knowledge Mile hebben als leadpartners van Knowledge Mile Park een helder doel gesteld voor 2025, het jaar waarin de stad 750 jaar bestaat. Dan willen we vieren dat we van de langste straat van Amsterdam een groene en duurzame omgeving hebben gemaakt. En vooral een fijne plek om te wonen, werken en verblijven.

Ruimte voor meer groen

Het Volkshotel heeft de smaak goed te pakken en zal de komende jaren blijven vergroenen. Zo start op 10 augustus de bouw op het lage gedeelte van het pand, waar ze het dak deels met zonnepanelen en verder met groen in gaan vullen. Ook heeft Peter plannen voor de vier grote schachten bij de laagbouw aan de zuidgevel. ‘Dat leent zich uitstekend voor een groene gevel, ik ga dat plan binnenkort voorstellen.’ Tevens is het Volkshotel aangesloten bij BIZ Knowledge Mile waarin ze samen met andere ondernemers in het gebied blijven zoeken naar mogelijkheden voor vergroenen en verduurzamen.