Wat zijn jouw dromen over de toekomst van de Knowledge Mile?

Grijs staat voor het donkergrijze verleden,
Grijs is ook de straat van nu, met asfalt en beton.
Groen zie je, als je goed kijkt, steeds meer verschijnen,
Groen is de toekomst.
Overal ter wereld zijn steden aan het vergroenen, omdat het nodig is,
Dat gebeurt ook in Amsterdam.


De Knowledge Mile is de kennisstraat die start op het Amstelplein en via de Wibaut-, Weesper- en Valkenburgerstraat doorloopt naar de monding van de IJtunnel. Deze installatie gaat over het verleden van dit gebied, maar ook over het heden en de toekomst van de straten die samen de Knowledge Mile vormen.

Op de Knowledge Mile zijn organisaties als de Hogeschool van Amsterdam, Gemeente Amsterdam, het Joods Cultureel Kwartier, maar ook Rabobank en Philips, verenigd in de bedrijveninvesteringzone (BIZ) Knowledge Mile. Binnen dit samenwerkingsverband werken ze gezamenlijk aan innovatieve oplossingen voor de uitdagingen die de grote, moderne stad met zich meebrengt.

Op dit moment is het nauwelijks voor te stellen dat de Weesperstraat er niet lang geleden totaal anders uitzag. De straat deed aan als de Utrechtsestraat: een smalle straat richting het centrum van de stad, waar twee karren elkaar moesten kunnen passeren.

Tegenwoordig is het een drukke verkeersader met meer dan 200 organisaties, 30.000 bewoners en maar liefst 60.000 studenten. Tegelijkertijd wordt er gewerkt aan grootse ambities die zich verhouden tot andere grote projecten in de stad. Er is namelijk behoefte aan meer groen, schonere lucht, minder verkeersoverlast en minder CO2-uitstoot. En niet te vergeten: oplossingen om de opwarmende stad leefbaar te houden.

Er zijn al talloze initiatieven die zich hierop richten. Zo werken de BIZ Knowledge Mile en gemeente Amsterdam in het project Knowledge Mile Park hard om samen met bewoners en ondernemers de straat groener, duurzamer en leefbaarder te maken, maar nemen bewoners zelf ook de schep ter hand. Daarnaast onderzoekt de gemeente maatregelen om de hoeveelheid autoverkeer terug te dringen.

Het moge duidelijk zijn dat het gebied van de Knowledge Mile een interessant verleden, een bruisend heden en een veelbelovende toekomst kent. Daarom hebben we zowel een fysieke installatie als een podcast ontwikkeld die het verhaal van de Knowledge Mile vertellen. De installatie staat vanaf 27 mei tot en met 10 juli op het Jonas Daniël Meijerplein en is voor iedereen gratis toegankelijk. Tevens kan de podcast ook op afstand beluisterd worden via deze Spotify-link

We zijn ook benieuwd naar jouw beeld bij de toekomst van de Knowledge Mile. Wat zijn jouw ideeën of innovatieve oplossingen? En waar droom jij van? Maak een schets, tekening, foto of schilderij en stuur het in via [email protected] Dan krijgt ook jouw droom een plek op de installatie. (Aanleveren op A3 formaat n 150 dpi, eventuele naam/titel in of onder het beeld zetten).